VIN SANTO del Chianti D.O.C.

Annata 2011

Colore giallo tendente all’ambrato. Profumo caratteristico di caratello con sentori di uve appassite. Al palato si presenta tendente al dolce con retrogusto di mandorla.

Abbinamenti: vino da dessert – caratteristico con cantucci toscani e dolci a base di mandorle, strepitoso con formaggio erborinato tipo Roquefort.

Uvaggio: Trebbiano Toscano 80%, Malvasia 20%

Alcool: 18 % vol.

Vendemmia: L’uva viene raccolta e selezionata a mano.

Appassimento: naturale su stuoie per circa 3 mesi

Vinificazione: ripulitura dei grappoli, pigiatura soffice di uve intere, chiarifica naturale, inizio fermentazione in acciaio con proseguimento in caratello, dove permane fino a 3 anni.

Elevazione e Affinamento: in caratelli di rovere o castagno per almeno 36 mesi, seguito da affinamento in bottiglia di minimo 12 mesi

Formati: 0,375 lt – 0,5lt 

Temperatura di servizio: 8-10 °C

 

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Vine variety: Malvasia, Trebbiano Toscano and Canaiolo.

Location Tuscany, Scandicci (Florence).

Harvest: We select grapes before the harvesting and then we lie them on to mats in airy locals to start the withering, promating the sugar concentration.

Wine-making process: After the withering we separate the stalks and press the grapes. The must is then put in 70-100 lt chestmutb kegs, which contain very old selected yeasts, that are controlled every year.

Maturation: at least 3 years in chestmut kegs.

Aging: 6 months in bottle.

Color: Yellow with amber coloured reflections.

Nose: Fruity: dried fig, quince apples, dates, dried apricots, but we can also recognize caramel and chestmut honey fragrances.

Taste: Sweet and warm, very smooth with a persistent flavour.

Alcohol Content: 18 % vol.

Suggestions: Perfect for meditation, but it is exalted with “cantuccini”, typical biscuit from tuscan tradition.

To be served: At 16-18°C with dessert, with blue cheese or 20° C as meditation.